HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Mi lesz meg?

2011.08.15. 04:19 doki.zsuzsa

Tobbszor elgondolkodom, hogy nincs-e igaza az en kedves pesti baratomnak; aki azt mondja rolam hogy en vonzom a bajt. Velem mindig tortenik valami akar utazom, akar otthon  vagyok.

Jelenleg itthon toltom a nyarat, Afrikaban. Minden nyaron eljovok Marokkoba, de nem csak azert hogy egyutt legyunk a ferjemmel,hanem mert karitativkodom is. Szivugyem a szegenyeken valo segitseg. Minden nyaron jonnek barataim szerte Europabol -sajat koltsegen-, hogy programokat szevezzenek a kisgyermekeknek. Tavaly nyaron spanyol egyetemistak jottek tancot tanitani, francia barataim irni es olvasni tanitottak az arvakat, mi pedig etelt es italt szereztunk/keszitettunk nekik. Nem tudom hanyadszor jartam mar itt, amikor a tengerparton egy csapat kiskolokre lettem figyelmes akik eppen homokot ettek. A ferjem( aki akkor meg nem volt a ferjem) felvilagositott hogy ezek a sracok arvak, se apjuk se anyjuk se rokonuk nincsen, es hogy legyen valami a gyomrukban ;homokot esznek es tengervizet isznak. Ledobbentem. Minden nap 3 anya hal meg szules kozben,mert a terhesseg alatt nem jarnak orvoshoz, nem szednek vitamint. Sot, ha nincs kereso a csaladban; otthon vagy az utcan szulnek. Ebben az orszagban nincs szocialis ellatas, nincs csaladi potlek,nincs ingyenes orvosi ellatas, sot neha orvos sincs.

Eddig sajat mag finansziroztam az utjaimat,de iden megkerestem Magyarorszagon az Afrikai-Magyar Egyesuletet, hogy egyesitsuk eroinket es probaljunk megoldast talalni a gyermekek elhelyezesere. Sajat magam probalom osszeszedni a penzt az arvahazra. Jelenleg ezen a projekten (is) dolgozom. De persze nem felejtkezem el az elelemosztasrol sem.

Penteken delelott kortelefont inteztunk ferjemmel a barataink koreben, mi lenne ha segitenenek nekunk az etel elkesziteseben es szetosztasaban. Elozo nap langos volt az etlapon, 200dbot ketten a ferjemmel csinaltuk. Nos mind a negy barat orommel vette a kerest, s reggel 9tol lepcsankakat (van aki tocsninak ismeri) gyartottunk. Ketten meg a muszakjukat is elcsereltek e nemes cel erdekeben. Az egyik srac aki a helyi Nestlenel dolgozik felajanlotta hogy osszehoz az egyik fonokkel pentek delutan,s targyaljak vele, nincs-e olyan etel amit esetleg tudnanak nelkulozni. Volt.

Le a kalappal az osszes srac elott, kb 10 kg krumplit reszeltek le; meg hagymat ,fokhagymat... Vegulis 3-400, emberes meretu tocsni kerult a kisteherautoba, a nestles tapszerek; nesquick kakao, datolya es a sok sok liter tej melle. A Ramadan miatt este 19kor pakoltuk ki az asztalokra az altalunk keszitett etelt es a kakaokat. Nagyon sok ehes gyermek gyult korenk; mind etelre varva. A muezzin hivoszavara szep sorjaban elkezdtuk kimerni a "fejadagokat". En mondom, nincsen csodasabb dolog egy halas, jollakott gyermek szemetol.

Munkank vegeztevel megbeszeltuk; hogy kozos furdes;majd foci kovetkezik. En leheveredtem a homokba,a fiuk az osszes letezo telefont, penztarcat, lakaskulcsot,szemuveget beleraktak a mi cuccaink koze, egy rozsaszin pillangos taskaba. Majd ezt a taskat a fejem ala raktam,s ugy neztem hogyan fociznak a barataink az arva gyermekekel. Rengeteg fotot keszitettem ,majd beletettem a taskaba a fenykepezot is,mivel nem akartam hogy tonkre menjen a gepem a homoktol. Ertekes felvetelek voltak a kameran es a gepen is; a karitativkodasrol, a gyermekekrol, az itteni eletrol. 

A lenyeg ,hogy amint fekszem a homokban,eltunt a nagy hullamok kozott az en uszni alig tudo kisfiam . Felultem hat; megnezzem el-e meg, majd 5 mp mulva meglattam a csillogo voros hajat a habok kozott, felsohajtottam a megkonnyebbulestol. Mit sem sejtve fekszem vissza a taskara,s azt veszem eszre, nincs sehol. 10 mp eleg volt valakinek;hogy a nem tul zsufolt strandon ellopjon egy baromira feltuno taskat a tulajdonosa mellol. Lassan tudtam csak feltapaszkodni;mivel a torott terdem minden percben jajveszekelt, s vele egyutt en is, de nem lattam senkinel a taskamat. Isteni szerencse ;hogy a nestles auto kulcsat a zsebembe raktam. Azt hiszem tolvaj nagyon jol jart,ot telefon;tobb szaz euro,videokamera;fenykepezogep,bankkartyak;szemelyik,lakaskulcsok.. tobb valtas ruha; ezek voltak a zsakmanyai. Rettenetesen elkeseredtem. Ram volt minden bizva , en pedig nem vigyaztam elegge. A fiuk eloszor ledobbentek,majd akiknek csak tudtunk; szoltunk; hogy keressenek egy rozsaszin lepkes taskat. Nem tudom leirni azt, milyen szomorusag tort ram es a korulottam allo gyerekekre is.

A barataink csak nevettek, ez Marokko rossz oldala, nincs mit tenni. Nem kell elkeseredni, minden meg van irva a "Nagy Konyvben"; s ennek igy kellett tortennie. Nem ertettem hogy lehetnek ilyen higgadtak a barataim. Fel ora kereses utan feladtuk a dolgot;mivel mar nagyon sotet volt. Egy szal torolkozoben indultunk a kocsihoz. A fiaim szidtak engem mint   a bokrot; mert hagytam ellopni a kedvenc ruhaikat, de ezzel csak a leliismeret furdallasomnak adtak egy hatalmas pofont. A szallohoz erve elmondtuk a ferjemnek mi tortent, akinek az volt az elso kerdese:

-kicsim, te jol vagy? A gyerekeinknek sem tortent bajuk? ha nem;  ez a lenyeg. a tobbi potolhato,de ha nektek bajotok esett volna az lenne a hatalmas katasztrofa.ne bankodj.

hat hogy a francba ne bankodnek; amikor eltunt az osszes iratunk;bankkartyank,telefon, es majd az osszes penzunk. egybol az villant at az agyamon; hogy mibol fogjuk kifizetni a szallast; mibol veszunk enni a sracainknak es a tengerparton tengodo arvaknak. tehetetlenseget ereztem es hatalmas duhot.

 Nem ertettem hogy tortenhet ennyi rossz velem. segiteni jovok ebbe az orszagba,egesz napomat hetemet honapjaimat azzal toltom hogy sajat penzbol etelt es italt juttassak az arra raszoruloknak, erre valaki  galad modon kifosztja azt az embert aki arra torekszik; hogy az itt elo embereknek jobb legyen.

az eltem elmult 37 eveben nem voltam annyit a rendorsegen;mint itt

-eloszor elloptak a kocsirol a rendszamot

- aztan egy vendeg tolatas kozben levitte a diszlecet a kocsirol;

-eltort a bal terdem, amikor egy bankban  kuncsorogtam penzert a szegenyeknek, most mutetre varok

- a rossz gipsznek koszonhetoen amputalni akarjak 2labujjamat 

- a tengerparton egy szatir aldozata lettem (aztan o az enyem)

-most pedig kifosztnak teljesen,penz es minden nelkul maradtunk.

A ferjem es barataink szerint semmi baj. Ma reggel 1Okor mindegyik; kivetel nelkul itt volt a panzioban es azt kerdeztek ma mit fogunk csinalni az arvaknak enni,ma mi a program.

Buszke vagyok ezen sracokra; tobb ilyen talpraesett,segitokesz, melegszivu emberre lenne a vilagnak szuksege,s akkor nem itt tartanank.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr553154076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki.zsuzsa 2011.08.16. 04:09:26

annyi tortent ma; hogy a szallonkban lako angol csaladtol is elloptak mindent ugyanazon a tengerparton. de a lanyt alvas kozben tamadta meg az illeto es a vallarol tepte le a taskat. telefonok;iratok; osszes penz, utlevelek;kamera, 8 db hajojegy ; kocsikulcs ;,majd kocsi. mindenuket elloptak...

Kasandda 2021.06.14. 13:38:24

Jó napot kívánok az én vőlegényem arab és Algériaban lakik szeretném ide hozatni Szlovákiába hogy ősze házasodjunk de ez olyan nehéznek tűnik szeretném kérni a segítségét eben hogy mit tegyünk hogy együtt lehessünk tisztelt Marianna
süti beállítások módosítása