HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

KOS szigete

2010.03.14. 10:00 doki.zsuzsa

2010 május 25.-étől a Ryanair légitársaság betör a görög piacra, három görög uticéllal gazdagodik az FR kínálata, Volos, Rhodosz és Kos városok/szigetek érhetőek el majd. Bár csak mellékesen jegyezném meg,hogy egyelőre a jegyárak nagyon magasak (2010 márc közepe-szerk.), ráadásul a menetrend sem bíztató.

 Kos szigetére Milano-Bergamo és Frankfurt Hahn repterekről lehet eljutni. Sajnos HHN reptér Budapestről való elérése 2009 januárjától nem megoldható,sőt áprilistól Pozsonyból sem. Marad tehát a jó kis Bergamo reptere,ahová a wizzair jóvoltából juthatunk el Budapestről H-SZ-P és V napokon, vagy Pozsonyból a Ryanair társasággal -vasárnap és szerda kivételével -naponta.

 

Kos szigete:

általános tudnivalók:   népesség:~22 ezer fő       területe:290km2 (29 km hosszú és 10km széles)

megközelítés: repülővel,

komppal,     http://www.anes.gr/

szárnyashajóval (júniustól-szeptemberig)

Törökországba (Bodrumba) : 09:30-tól 16:30ig 25 percenként közlekednek hajók      kétféle hajó van,, a hydrofoil (szárnyashajó) 20 perc meentidő: 50€/fő (return) 35€ (single)          és a komp 70 perc menetidő: 25€/fő (return)  6-12 éves kor közötti gyerekek: 50% engedmény 

http://www.bodrumpages.com/English/ferries_e.html   http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Ship/GreekIslandFerries.html

Kosz városa: A Dodekaniszosz szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Rohamosan fejlődő, népszerű üdülőhely. Az egész sziget bővelkedik a különleges növényekben. Rengeteg a látnivaló, amely főleg a fővárosban, illetve annak környékén található. Derűs hely,vidám hangulata és oldottsága hamarosan hatalmába keríti a látogatóját. Még düledező olasz lakóházaiban is van valami dekadens báj. A rakparton a halászok árulják az aznap fogott halaikat. Meglepő hogy Kosz mennyire megmaradt görögnek annak ellenére hogy 1943-ig olasz fennhatóság alatt állt,majd 2 év német uralom következett, amikor is a britek kiűzték a szigetről a németeket.

 

Gyönyörű homokos strandok, természeti szépségek, dicső múlt – akár így is jellemezhetnénk a szigetet, és ugyan kinek volna szüksége ennél többre? A Dodekanészosz láncainak központjában fekvő Égei-tengeri sziget arany homokos strandjai mellett észak-nyugati részén emelkedő csúcsai, köztük a legmagasabb, a Igaz Krisztus is megér egy látogatást, akárcsak a csúcsok közelében található Szent János Lovagrend máig megmaradt kastélya

 

 

 

 

 

 

 

A városban léptenyomon antik görög maradványokat találhatuk. A szépen helyreállított amfiteátrumot időnként (főleg nyáron) szabadtéri színháznak használják. A régészeti múzeum figyelemreméltó gyüjteményeiben a III.századból megmaradt padlómozaikokat és szobrokat csodálhatunk meg.Egy XV.századi jonnannita erődön kivül érdekes régi török mecsetet is láthatunk. A város fő nevezetessége mégis az ókori görögséghez kapcsolódik. K.e. 460 táján itt született Hippokrátész, a "modern orvostudpmány atyja".Tanitványait az erőd mellett álló hatalmas platánfa alatt tanitotta.(a fa valójában csak ~650 éves).

Hippocrates fa-(Platanou tér) tövében áll egy török kút ami alatt a "Pán forrás" fakad.Ez a legrégebbi gyógyvízfeltörés a szigeten.A kút mellett áll a Loggia nevű török mecset,amit 1887-ben építettek.

 

Johannita vár-belépő kb. 3 €/fő.Ide a Finikon vagy más néven Hippocrates sétányon átívelő hídon tudsz bejutni,amit 1391-96 között építettek.
 

ahol az út élesen kanyarodik a vár mellett,ott áll egy fehér csipkés,toronybástyás épület.Ez most a városi rendőrség épülete,ami 1830-ban épült.Itt írták alá a II-ik világháború alatt az okmányokat Kos sziget Görögországhoz való csatlakozásáról.

 

 

 

 

 

Casa Romana 1933 és 1936 között tárta fel a régészeti osztály ,a terület 2381 m2, ezen látványosság jó példa arra,hogy megmutassa hogy a felsőbb osztálybeliek mennyire fényűző életet éltek. Az épitők ki akarták fejezni ezeken a házakon a jólét, a társadalmi helyzet és a jó izlésű díszítések révén (a Grigoriou úton van)-(2009-től  ingyenesen látogatható).

A nyugat régészeti lelőhely (weatern archeological site):a  déli részén  a stadion , észak nyugati részén a város, déli részén az Acropolis hegy található. A városban a régészek találtak egy gimnázium  részeit, a nimfák székhelyét Slinou házát, és egy fürdő romjait.Itt található még két templom maradványa

St.Gabriel Ókeresztény Bazilika:a város mellett, egy parti úton található.hatalmas négyszögletes bazilika, a nyugati oldalán egy-egy hajó található. déli oldalán kisebb épületek maradványai láthatóak.az előszobát mozaikpadlók borították, a falazatot pedig márvány.

 

 

 

a városnéző kisvonat (Dotto) 3€/fő- zöld

a kék kisvonat Asklepieionba megy

 

 

 

 

A szigetlakók halászatból, állattenyésztésből, és általában véve a mezőgazdaságból élnek, ám a turisztikai ipar is egyre meghatározóbb megélhetési forrásukká vált napjainkra. Kos igazi üdülőközponttá fejlődött, hotelekkel, apartmanokkal, bárokkal, éjszakai szórakozóhelyekkel.

Parkolás. A parkolás ingyenes. A város széle azt jelenti, hogy kb 10 perces sétával el lehet jutni a kikötőig. A belvárosba egyébként sem érdemes bemerészkedni autóval, mert nagyon keskeny, és parkolót úgysem lehet találni.

Tengerpart: a viz tiszta, lehet bérelni napágyat: napernyő+2 napágy 6 eur/nap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kos városán túl érdemes ellátogatni a környező településekre is, köztük a 4 km-re lévő 2400 éves Aszklépionba, (belépő: 4 Euró/fő) melyet Hippokratész tanítványai alapítottak a mester halála után. A gyógyító szentély nevét Aszklépioszról kapta, kinek családja istenekből és félistenekből állt, és maga is gyógyítással foglalkozott. A szent terület többszintes. Római kori termál és hidegvizes medencék maradványai mellett jutunk fel egy széles lépcsősoron az első szintre. Itt sajnos alig maradt meg valami, néhány márványoszlop töredéke, fürdőmedence maradványok, és egy római kori palota romja, melyben valamikor olyan hírességek laktak gyógykezeltetésük alatt, mint Seneca és Claudius császár.

A hatalmas kövekből emelt támfalban húsz boltív van, valamikor a kórház számára jelentős adományt adók szobrai álltak benne. A második szint a "szent terasz". Ezen a részen történtek a vallási gyakorlatok, meditációk és a hipnotikus kezelések. Újabb lépcsőket megmászva felérünk a következő szintre ahol az Apollón templomból megmaradt hét hófehér korinthoszi oszlopot láthatunk. Itt található a Néró szentély romja, amely nem a császárról, hanem a "szent vízről" kapta a nevét, melynek gyógyító ereje nagyon híres volt (A víz görögül neró). Újabb 60 lépcsőfok megmászása után felértünk a legfelső szintre, ahol valamikor a hatalmas alapterületű (35x20m) Aszklépios templom állt. Szinte semmi nem maradt meg belőle, de a közepén egy márványtáblába vésve IXPC felirat áll (jelentése: Krisztus), melyet kb. i.u. 150-ben készítettek. Gyönyörű a panoráma innen. Beláthatjuk a szentély területét, az erdőn túl Kos várost, és a tenger túlpartján lévő török partokat.

 -Asfendiouba, mely buja zöld környezetéről ismert. Az 1850-1940 között virágzó falunak mindössze 100 állandó lakosa van. Az itt kialakult szőlészetnek és olajbogyó termesztésnek köszönhetően nagyon érdekes és sajátos építészettel bír.

-Tigaki picit nagyobb, mint Asfendiou, hosszú, homokos strandjaival kedvelt üdülőhely. Évekkel ezelőtt a helyiek kedvencének is számított. A nyugodt környezet, a számtalan színes virág izgalmassá teszi a tájat. A tengerpart közelében könnyen találhatunk szállást is.

-A közeli települések sorából ki kell még emelnem Pili Pilit, melyet az ókorban Pelinek neveztek és a sziget központjában építették a zöldellő síkságon, a nagy olajfák és kertek szomszédságában. A városközpontban a tradicionális görög építészet gyönyörű kőházain túl, érdemes felkeresni a helyi kávéházakat és kis tavernákat is, ahol a helyiek mindennapi életébe is beleszagolhatunk kicsit.

 buszközlekedés és árak az alábbi linken:  http://www.kosisland.info/usi_bus_schedules.php

Éttermek széles választékát találjuk persze Kosban is, ahol az éjszakai élet igazán páratlan. A helyi bárokban semmi sem szabhat gátat a hajnalig tartó mulatozásnak. Ha mégis a csendesebb, romantikusabb helyeket részesítjük előnyben, a part menti bárok idillikus környezetükkel tökéletes kikapcsolódást biztosíthatnak számunkra is. Ha vásárolni szeretnénk, kedves szuvenírre bukkanhatunk Kos óvárosát járva, legyen az egy olíva olajos szappan, esetleg egy csupor házi készítésű méz, vagy valami csinos ékszer, csecsebecse. Ha hosszabb kirándulásokra is kaphatóak vagyunk, a környező szigeteken túl, akár Törökországba is átrándulhatunk, mely hajóval mindössze félórás utat tesz ki. Természetesen szervezett túrák, esetleg dzsip szafarik segítségével is felfedezhetjük a szigetet, bár a legkedveltebb közlekedési eszköz errefelé a hajó, melyet itt repülő delfinként emlegetnek. Persze komppal, vagy vitorlás hajóval is nekivághatunk, ha épp romantikus hangulatunkban vagyunk. Kos és a környező szigetek annyi látnivalót rejtenek, hogy egy rövidebb-hosszabb lélegzetű kirándulást igazán nem szabad kihagyni!

                                    néhány kép és néhány nagyon jó info erről az oldalról lett "letöltve és meglesve" : http://www.rhodes-kos.com/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr711838161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása