HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Madrid- látnivalók 1.

2010.01.17. 12:00 doki.zsuzsa

Madrid Spanyolország fővárosa. A mediterrán város nyári 24 fokos átlaghőmérséklettel, legendás éjszakai élettel, sok parkjával és számos történelmi, építészeti remekművével várja a látogatókat.

Amit mindenféleképpen látnunk kell:

1. Palacio Real

Európa egyik legkiemelkedőbb építészeti alkotása.Az egykori spanyol Bourbon-uralkodók lakhelyén több szobát találunk,mint Európa bármely palotájában. A szobák berendezése között felbecsülhetetlen értékű falikárpitokat,festményeket,órákat találunk.Az állami lakosztályok több mint a fele nyitva áll a nagyközönség előtt.

 

1.Sachetti által készített homlokzat

2.Főlépcsőház

3. Oszlopcsarnok (III.Károly freskója és XVII.sz.-i falikárpitok)  

4.Trónterem 

5. Gasparini terem  

6.Ünnepi ebédlő (Velazquez készitette mennyezeti freskó) 

7.Királyi kápolna  

8. Királyi gyógyszertár

 

 

 

 

 

 

 

9.Fegyvertár 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. a Moro-park

ha el akarjuk kerülni a sorbanállást, legjobb ha kora délelőtt megyünk

októbertől júniusig minden hónap első szerdáján délben megtekinthető az őrségváltási ceremónia

 

www.patrimonionacional.es

Belépődíj:8€,tárlatvezetéssel 10€ EU állmpolgároknak szerdán ingyenes a látogatás

 

2. Museo del Prado

Madrid legkeresettebb turistalátványosságai közé tartozik. Rafael Moneo spanyol építész tervei alapján épült. A Prado kiálításainka alapja a spanyol festészet (Goya,Velazquez). Az itáliai gyüjtemény is kiemelkedő (Tiziani,Boticceli,Raffaello).  A múzeumban több mint 100 Rubens képet is őriznek.

Ha Madrid valamennyi kiemelkedő képzőművészeti alkotását meg akarjuk nézni,akkor El paseo del Arte jegyet érdemes venni 12€-ért,mely a Pradoba, a Thyssen-Bormemisszába és a Reina Sofiába érvényes.

www.museoprado.mcu.es

Belépődíj:6€ (EU állampolgároknak szerdán 18:00 után és vasárnap -mindenkinek-ingyenes)

 

 (ekkora sor kígyózott,amikor én ott voltam)

3.Parque del Retiro

Ez a park a madridiak közkedvelt pihenőhelye.Rengeteg szórakoztató program várja a parkba látogatókat, a gyerekeknek bábszínház is van. A tavon csónakot lehet bérelni. A legérdemesebb vasárnap kimenni a parkba,mert akkor olyan az egész terület,mint egy zsibvásár, van itt minden mi szem szájnak ingere, cirkusz,bűvészek,bohocók, vásári árusok. 

Amit a parkban feltétlenül nézzünk meg:

1. A Függetlenség kapuja

2. Csónakázó tó

3.XIII Alfonz emlékműve

4.A királyok szoborsora

5.a Velazquez Palota

6.Az articsóka szőkőkút

7.a Kristály palota

8. a Rózsakert

 

 Museo Thyssen-Bornemisza

A világ egyik legfontosabb képzőművészeti gyűjteménye található itt. A 13-20. század közötti időszak festészetét mutatja be. A gazdag henrich Thyssen-Bornemisza iparbáró az 1920-as évek elején kezdte el gyűjteni a régi mesterek képeit.1993-ban az állam megvásárolta egy jelképes összegért. 1990-as években alakitottak át. A belső tér rózsaszinje Carmen Thyssen-Bornemisza,a néhai báró özvegyének elképzelését tükrözi.

A főbejáratot az udvaron át közelithetjük meg, ahol a múzeumi üzlet és a ruhatár található.A gyűjtemény a legfelső emeleti galériáktól kiindulva időrendi sorrendben helyezkedik el. A látogatók a kijelölt utat követve végighaladnak a nyugati képzőművészeti alkotások során az itáliai primitivektől a 20. századi absztrakt művészekig. Az özvegy gyűjeménye az új épület első és második emeletén található. Az időszaki kiálitásokat a földszinten rendezik, az ötödik emeleten egy kilátóterasz van. Az épület a Hotel Palace-val szemben van, l a Banco de Espana metroállomástól délre a harmadik keresztutca sarkán áll az épület.

Nyitva: K-V 10-19 , jul-aug éjfélig   belépődij: 6€ ill. 9€  link: www.museothyssen.org

 

Plaza Mayor

Madrid leghiresebb tere, kb. 50 ezer emebr befogadására alkalmas.Építését 1619-ben fejezték be.1791 . évi tűzvész után Villanueva tervei alapján újraépitették,aki a teret lezáró gránitboltivekkel egészitette ki. A tér, eddigi történelme során volt piac, szabadtéri szinház, bikaviadalok szintere,vesztőhely,lovagi tornák diszlete.

Látvivalók: -III. Fülöp szobra

 

 

 

 

-Casa de la Panadaria - pékek céhének székháza volt eredetileg, a  Panadéria festményei,ami a homlokzaton vannak és 1992ben lett kész a renoválása

 

 

 

-Casa de la Camiceria eredetileg húspiac volt

 

 

 

 

-Arco de Cuchilleros- a Késesek boltive

 

 

 

 

 

-Árkádos üzletek, teraszos bárok és éttermek tömkelege

-Lámpaoszlopok: III Fülöp szobra körül modern lámpaoszlopok vannak,amik a tér régmúlt időbeli életét bemutató képek diszitik

a téren minden vasárnap 10-14 között bélyeg és érmepiac van.

 

 

 

El Rastro:

El rastro, a híres madridi bolhapiac, ami Európa legnagyobb piaca is egyben. Látogatása vasárnapi rituálé a főváros népe számára – délután kettőig tömött metrókat látni ilyenkor, hiszen mindenki a vásárnak helyet adó Latin negyedbe siet.

 

 

 

 

 

Puerta Del Sol:

Tiz sugárirányú utca indul ki ebből az elliptikus alakú térből,mely Madrid szive. A tér a Nap Kapuja nevet viseli, bár az eredeti kaput 1570ben lerombolták.A tér déli oldalát a 18.századi CAsa de Correos (egykori posta) épülete uralja,melyből később a belügyminisztérium épülete lett.Az épület előtti "kilómetro cero" a spanyolországi nulla kilométert jelzi. A tér közepén III.Károly szobra áll. A Calle del Carmen sarkán pedig a város szimbóluma, a málnafára mászó maci bronzszobra van.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr491588242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavasz21 2010.08.20. 12:20:26

A maci nem málnafára mászik fel, hanem eperfára. Már csak azért is, mert olyan, hogy málnafa, olyan nem létezik tudomásom szerint.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.01.19. 21:04:40

Thyssen-Bornemisza : hogy kerül egy ilyen német-magyar nevű nemes Spanyolországba? :D
süti beállítások módosítása