HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Reptér melletti városok 1. - Beauvais

2010.01.01. 15:02 doki.zsuzsa

Sokan vagyunk/voltunk úgy,hogy egy-egy olcsó jegy árának láttán azonnal foglaltunk egy repülőjegyet és gőzünk nem volt hogy mire is vállakoztunk. Vannak olyan fapados repülőterek, amiknek a nevei előtt felrémlik egy általunk ismert nagyváros neve. Ilyen pl: FRANKFURT-Hahn , BARCELONA -Girona ,MILANO- Bergamo vagy az éppen e cikkben szereplő PÁRIZS-Beauvais. De utána néz-e valaki,hogy hány km-re van az adott reptér az emlitett várostól? Mennyibe kerül a transzfer a városba (amit éppen meg akartunk tekinteni) és mennyi idő alatt lehet eljutni a nagyvárosba? Nos: Frankfurt-Hahn és Milano-Bergamo repterekről írtam már és a mellettük lévő kisvárosokról, jöjjön hát a következő gyöngyszem: Beauvais (magyarul:Bóvé).

                                                                                                              Bevallom őszintén én is többször jártam már BVA repterén és (majdnem) mindig rohantam az Airport Suttle buszra jegyet venni,hogy minél "hamarabb" eljussak 14€-ért Párizsba. Mígnem egyik utazásunk alkalmával az utitársam nem akarta egész napját a reptéren tölteni (az esti géppen indultunk tovább) és magával "cipelt" Beauvais városába. Meg kell hogy mondjam nagyon kellemes csalódás volt számomra a kisváros, és már akkor megfogalmazódott bennem ,hogy egyszer írni fogok egy bejegyzést a blogomra erről a városkáról. Nos, persze megint csak akkor lett erre időm, amikor az egyetlen eljutási mód ide Budapestről -megszűnik , ugyanis a WIZZAIR légitársaság megszünteti a Budapest-Beauvais járatát. (2010.01.10-míg cseh,lengyel és román utasoknak megfelel BVA reptere). Sokan sokféleképpen magyarázzák ennek hátterét, biztos benne van az is,hogy 2009 elején az Easyjet megnyitotta új ,Budapestről induló járatát Párizs -Orly repterére. Árban nem nagyon volt különbség a két légitársaság jegyárai között, viszont sokan az Easyjet járatára foglaltak,mert időben és pénzben is könnyebb bejutni ORY-ról Párizsba,mint Beauvaisról.

Na de hogyan is lehet eljutni Beauvais városba? Hol is található egyáltalán a település?

Beauvais Párizstól 1 órányira található, megközelíthető autópályán (Autoroute A16),repülővel a Beauvais-Tillé Airportra szállnak le a gépek (45 percre a Roissy CDG-től, a várostól 5 percre a Beauvais-Tillé Airport).A vasútállomás a város központjában van.
A nemzetközi BVA repülőtér-Tillé -rendszeres járatokat (Ryanair.Wizzair, Sterling, BlueAir, Norwegian Air gépei) és árufuvarozási tevékenységet kínál szerte Európába. A reptér és a városközpont között  buszjárat közlekedik 2006 óta. Vonat óránként jár Beauvais és Párizs (Gare du Nord) között, forgalmas időszakokban félóránként. (1óra 10 perc)

A reptér és a város között közlekedik egy busz. Jegyet a sofőrnél és a repülőtér épületében is lehet venni. Ára 4€, ami 48 órára korlátlan számú utazást biztosit a buszokon a Beauvaisban. (2009) 

 

 minden egyéb tudnivalót megtalálunk a reptér honlapján: http://www.aeroportbeauvais.com/index.php?lang=eng

 Beauvais közlekedése:mondjam az hogy elég bonyolult? 

a helyi busztársaság a TUB 12 rendszeres buszjáraton szállitja az utasokat a városban. van T1-T8 ig járat,ami csak hétvégenként és nyári szezonban közlekedik,van 3 járat,ami csak nyáron

egy jegy ára :0,90€ , a 10-es gyüjtőjegy ára 6€ (2009 árak )

bővebben itt: http://www.beauvais.fr/pages/accueil/pageframe.php?page=accueil=centre.php

 A város története:

A mai város helyén időszámításunk kezdetén a Bellovaque gall törzs székhelye, majd a rómaiak megerődített települése volt. A középkor kezdetén népesült be újra a vidék, a XI. században lett püspöki székhely. Beauvais püspöke, Pierre Cauchon, az angolok szolgálatába állt, ő ítélte máglyahalálra Jeanne d’Arc-ot. A városnak van egy saját Jeanne nevű hősnője is. 1472-ben a burgundiai herceg csapatai ostromolták Beauvaist, hatalmas túlerővel. Már a védőfalra is feljutott egyikük egy zászlóval, amikor Jeanne Lainé, egy helyi iparos lánya nekirontott szekercéjével, kiragadta kezéből a zászlót, s magával rántotta a városfalról a mélybe. A szekercés Jeanne hőstette fellelkesítette a védőket s végül az ostromlók kénytelenek voltak elvonulni. Minden év június végén, rendezvényeken emlékeznek meg a hős leányról.

Beauvaisban a XVII. századtól királyi szövöde működött, csodás faliszőnyegek készültek XIV. Lajos francia király számára. A műhely a második világháborúban bombatámadás áldozata lett. Ugyancsak híresek voltak korábban a színes üvegablakok beauvais-i mesterei is. A várost a világháború alatt több nagy bombázás érte, ezek azonban megkímélték a város legimpozánsabb jelképét, a katedrálist.

 

 

Látnivalók:

Saint-Pierre Katedrális:1238-ban kezdték építését a katedrálisnak, de sohasem fejezték be. Belmagassága 48 méter, a  tető felső szintje csak alig valamivel alacsonyabb, mint a párizsi Notre Dame tornya.A kereszthajó déli kapuja, a Portail de St-Pierre fölött hatalmas rózsaablak van. A templom méretei meghökkentők. Belmagassága sem mindennapi, a kereszthajó pedig 59 méter.

 

Az északi kereszthajó ablakrózsája kortárs művész, Max Ingrand műve 1954-ből.

 

 

 

 

Az északi kereszthajó tövében álló asztrológiai óra a múlt században készült a híres strasbourgi óra mintájára

                               

Nyitvatartás:  Nyáron :
 Aprilis 1-től Oktober 31ig: 9.00-12.15 / 14.00-18.15
  Július 1-től Auguszus 31-ig 9.00-18.15  

Télen: November 1-től március 31.ig
 9.00-12.15 / 14.00-17.30

Ingyenes belépés
hangos tárlatvezetés: 
felnőtt : 3 €   16-25 éves kor : 2 €    6-15 éves kor : 1 €

 

St-Therese Kápolna:

Középkori óra:a St Therese kápolnában van. A kápolnát ugyanabban az időszakban épitették,mint a gótikus dómot ,vagyis a 14.században. 1302-ben adott megépitésére megbizást Etiene Musique,eredetileg azzal a céllal,hogy jelezze a hívőknek a mise kezdetét. Az óra még mindig üzemképes, 700 éve a székesegyház szíve.

 

                                                                                   Belépődij::
felnőtt : 4 €                            16-25 évesek: 2,5 € 
                  6-15 évesek : 1 €

                                                                                                                                                

St.-Etiéne Templom: a város másik jelentős temploma,ez volt a püspök temploma.A XVI. században épült. Gyönyörű reneszánsz ablakait Leprince készitette. 

Belépődíj: NINCS

 

 

 

 

Nemzeti Galéria és Goblein museum:

több mint 3 évszázada Beauvais város neve összefonódik a francia goblein készitéssel. XIV. Lajos kérésére Colbert 1664-ben alapította meg az első goblein készitő műhelyt. A nemzeti galéria a faliszőnyegek időszaki kiállitása során mutatja be a Goblein (kárpitok,faliszőnyegek) készitésének művészetét. két része van az épületnek, az egyik a kiállitás, a másik pedig a készitő-műhely

a kiállitás: hétfő kivételével minden nap nyitva

a műhely: nyitva: kedd-szerda-csütörtök

 

 

Oise Múzeum:A múzeum a székesegyház meleltt, a püspöki palotában található.Az épület védett műemlék, építészetileg egyedülálló. A bejárata egy 14.században készített kapu. Középkori kő és faszobor gyűjtemény található benne,gyönyörű festmények a reneszánsztól a modern művészetekig, szecessziós bútorok és Delaherche kerámiák. A múzeum időszaki kiállításoknak, konferenciáknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont.    nyitva: minden nap

 

Greber Ház:

Charles Greber, Beauvais híres keramikusa volt. 1911-ben készitette a házán lévő cserepeket és a homlokzaton lévő kerámiákat a saját kezével. Ha a tetőre rásüt a nap, akkor látszik igazán a kék és sárga mázas kerámiacserepek színjátéka.

Beauvais környékén:

Varluis' repülőgép múzeum:

3km-re található Beauvais központjától, a zöld negyedben. SZámos történelmi repülőgépet láthatunk, majd 900 darabos gyűjtemény számos darabját. Mirage III (ha ez mond valakinek valamit) teljesen felújított hajtóművét és C47-es-t. 1600 fénykép, 45 vitrin dokumentum, 180 nm2-es dioráma várja az érdeklődőket.

Nyitva: március 1- és novemebr 1 között szombat,vasárnap és ünnepnapokon.

Belépő: felnőtt:5,50€, gyermek: 2,30€

ST Flix szélmalom Múzeum:

Egy eredeti örlőmalomból lett múzeum. A gyár eredeti berendezése megmaradt, a századfordulóra nyúlik vissza a készitésük. A malom energiáját a vizikerekek adják. A látogató megláthatja hogyan őröltek a századfordulón.

Nyitva: kedd kivételével minden nap nyitva

Belépődíj: felnőtt: 5€   gyermek: 3€  családi jegy (2 felnőtt,3 gyerek) :13,20€

 

Sport: Canada tó

rengeteg játéklehetőség kicsik és nagyok számára ezen a 45 hektáros területen, ahol mindenki élvezheti a szabadidős tevékenységet természetes környezetben. Aki szép időben érkezik, annak a tó rengeteg tevékenységet kínál: vizibicikli, kajak,vitorlázás, csónakázás ...

Van egy snack bolt ,mellette a fák árnyékában szendvicseket vagy francia fagylaltot lehet fogyasztani,esetleg grillezésre is van lehetőség. A tó egyik részén strand van, ahol lehet úszkálni.

Belépés: ingyenes

    

 

 

 

 

Montainbike pálya:

Fouquenies falu (5 km-re Beauvaistól) szívében van egy Montain bike központ, 145 km- gyalogos és bicajos kijelölt útvonallal. Az utak hivatalosak, ugyanis minőségi ellenőrzést kaptak a Francia Kerékpár Szövetségtől. Található itt kerékpár szerviz, montain bike kölcsönző,wc,zuhanyzó.

 

 

                                                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország párizs repülőtér városok látnivalók bva beauvais

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr21632852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása