HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Madrid-látnivalók 2. -építészeti remekek

2010.01.17. 14:00 doki.zsuzsa

1. Palacio Real:Királyi palota Az ország legnagyobb barokk palotája, Madrid fő turistalátványossága. Fogadótermeit ünnepélyes alkalmakkor ma is igénybe veszi a király, akit 1975. november 27-én itt koronáztak meg. V. Fülöp megbízásra készült épület, kiállítása III. Károly lakosztályai, a kápolna, a Bourbon-termek, az értékes németalföldi gobelingyűjtemény, festménygyűjtemény, Királyi könyvtár, Fegyvertár és a kertben a királyi hintókat bemutató Kocsimúzeum.

 

 

 

 

2. Plaza Mayor: A Főtér impozáns kialakitását az El Escorial  kertje ihlette,de Juan de Herrera épitési tervit csak 30 évvel később,1619ben valósitotta meg Gomez de Mora.

 

 

 

 

 

 

 

3.Palacio de Comunicaciones:

ez a rendkivüli épület, hétköznapi nevén a Főposta ,volt az első megbizatása Otamnedi galíciai épitésznek. A palota rengeteg épitészeti szilust felsorakoztat. Az enteriőr legfeltűnőbb jellegzetessége a színes üvegmennyezet.

 

 

 

 

 

4.Palacio Longoria

A szecessziós épitészet egyik kiemelkedő épülete, Jose Grases Riera munkája. Merész és egyedi tervezésű épület,melyen diszes szobrászati részkketek és érzéki hullámvonalak és ballusztrádokdiszitik.

                                                                                                                                                   

5. Circulo de Bellas Artes

az 1920-as években épület Szépművészetek klubja.Minerva- a művészetek Isnennőjének szobra van a tetőn.Egynapos tagsági dijat befizetve további látnivalókat is megtekinthetünk,mint pl a szinházat, alépcsőházat és a báltermet.

 

 

 

 

 

6. Metropolis

Madrid egyik jelképes épülete. Jules és Raymond Fevrie francia építészek tervezték 1905ben. A szép neobarokk épület csúcspontja a napfényben tündöklő kupola bronz girlandja.

 

 

 

 

 

 

7.Iglesia de San Jeronimo el Real

16.században épült templom fontos műemlék.Hosszú évszázadokon keresztül spanyolkirályok és királynők menedéékhelye vol. Itt koronázták meg 1975-ben I.János Károlyt.

 

 

 

 

 

8.Residencia de Estudiantes

1910-ben liberális egyetemi kollégiumnak alapították.It végzett növendékek között volt pl. Sakvasor Dali, Frederico garcia Lorca.Balusztrádja egy óceánjáró hajó korlátjára emlékeztet. (Ruben Dario Metroállomás)

 

 

 

 

9. Torre Picasso

A 157 méteres Picasso torony hirnevét elsősorban annak köszönheti hogy Madrid egyik legmagasabb épitménye. A japán épitész: Minoru Yamasaki munkáját 1989-ben nyitották meg.

 

 

 

 

 

 

10. Puerta de Europa

Az Európába Vezető Kapu a diadaliv modern változata. A 26 emelet magas ferde,üveg-és fémtornyok 1996ban készültek el. (Plaza De Castilla metroállomás)

4 komment

Címkék: madrid spanyolország ryanair városok wizzair látnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr641679012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2010.01.18. 16:45:21

Talán a Gran Viát meg kellene említeni - annál is inkább, mert a fenti épületek egy része ott található. Egy séta alkalmával 10-20 gyönyörű, különböző stílusú palota csodálható meg.

doki.zsuzsa 2010.01.18. 18:56:36

az majd a következő irásban lesz ,aminek a cime: Madrid a belváros
de köszi hogy szóltál

Tendino 2010.01.18. 22:33:29

Jó kis összefoglalás. Egy kis helyesbítés: már nem a Torre Picasso a legmagasabb épület. az elmúlt években felhúztak 4 250 m körüli felhőkarcolót.
Bővebben róluk:
en.wikipedia.org/wiki/Cuatro_Torres_Business_Area

doki.zsuzsa 2010.01.26. 14:56:54

@Tendino: köszi a kiegészitést,mindjárt átszerkesztem
süti beállítások módosítása