HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Csokimúzeumok szerte Európában

2010.01.29. 12:00 doki.zsuzsa

1.Zürich- hát igen, a híres svájci csoki

A svájci csokoládé nem véletlenül lett világhírű. A minőségi munkához idő kell, és a leghíresebb csokoládéjukat, a Lindt neves édességét kereken 160 évvel ezelőtt kezdték el árusítani egy kis boltban. Ekkor határozta el Herr Sprüngli , hogy a cukrászdájába betérő vendégeknek ezzel az újfajta finomsággal kedveskedik.

Egy másik mester is próbálkozott ebben az időben egy új recepttel: Rodolphe Lindt cukrász elhatározta, hogy csak a legjobb alapanyagokat használja fel ,így sikerült az addig rágós, kissé kesernyés csokoládét valódi krémes ínyencséggé varázsolnia. Aztán Sprüngliék megvették a receptet és a márkanevet. Ezzel pedig világhódító útjára indult a Lindt csoki. És ami számomra a legmeglepőbb, hogy a csokigyár az átlátszóan tiszta vizű tó partján áll, a város egyik legelegánsabb pontján.

 

 2. Bécs

Ausztria első csokimúzeumában, Bécs külvárosában a csokoládé nagyjából 3000 éves történetének bemutatása mellett megismerkedhetünk a kakaóbab különböző felhasználási lehetőségeivel, és akár pralinékészítő tanfolyamon is részt vehetünk.Belépő: 5 euró, de ebből 1,5 euró levásárolható a csokiboltban a tárlatvezetés végén.
Honlap: www.schokolademuseum.at

3.Brüsszel

Európa egyik legérdekesebb csokimuzeuma. Van itt minden,mi szem szájnak ingere. Maga az épüle 1697ben épült. Betekintést nyerhetünk a kakaótermesztés történetébe: az aztékoktól napjainkig,megnézhetünk egy manufakturát,hogyan dolgozták fel a kakaóport, hogyan készitik a csokoládét. Minden nap ott helyben a mester a szemünk előtt készit el csokoládét.Baromira érdekes. Legalábbis mi nagyon élveztük :-)

A belépő:felnőtt: 5,50€, nyugdijas,tanuló: 4,50€, gyermekeknek 12 év alatt:ingyenes

Nyitvatartás: Kedd-vasárnap 10:00-16:30

 Honlap: www.mucc.be

 

 

 

 

 

4.Barcelona

A barcelonai Museo de la Xocolata végzett, a katalán város múzeuma műalkotások és képregényfigurák lenyűgöző csokoládémásaival ejti rabul a látogatókat. A katalán főváros csokimúzeuma nem túl nagy, de egy kívül-belül gyönyörű épületben kapott helyet. A múzeumi séta közben egy üvegfalon át végig láthatjuk, ahogy a csokikészítők dolgoznak, és szerintem itt vannak a legkülönlegesebb installációk is: például a csokoládéból készített, részletesen megmunkált Sagrada Família. Ez a múzeum is sokféle tanfolyamot kínál, és a weboldalukon virtuálisan is jól körbejárható a tárlat. 
 

 

Honlap: www.pastisseria.com/en/PortadaMuseu

5.Köln

Az egykori Imhoff-Stollwerck, ma Lindt csokoládémúzeumban mindent megtudhatunk a kakaós édességről. Csokitörténelem mellett itt találjuk a város csodakútját, melyből naponta 200 kiló folyékony csoki csurgadozik alá. A vágyak e szökőkútjából pedig kóstolni is szabad: vékony nápolyi szeleteket mártogathatunk az édes masszába.
A Föld legjobb ilyen jellegű létesítménye Kölnben található, ahol futurisztikus épület ad otthont az ínyencségeknek. A német város múzeuma mindjárt három szinten várja a látogatókat, akiket leginkább a hömpölygő csokoládét forgató kút nyűgözhet le. A múzeum alkalmazottai időnként waffelt mártogatnak a folyékony édességbe, hogy azzal vegyék le lábukról a betérőket.
 

 Honlap: www.schokoladenmuseum.de

 

 

 

 

 

 

6.Geispolsheim

A franciaországi, geispolsheimi Musee les Secrets du Chocolat, ami színházzal, teaszalonnal és ajándékbolttal várja a látogatókat, de emellett csokoládés tésztát, csokoládés ecetet és csokoládés sört is kínálnak - utóbbi kettőt csak az igazán bátraknak.Ebben a  múzeumban semmi nem marad titokban, már ami az étcsokit, a tejcsokit, a fehér csokit és a bonbonokat, valamint a gyönyörű régi csokikészítő gépeket illeti. A múzeum boltjában csokis témakörben igazán extra különlegességet lehet kapni: van itt többek közt csokis szappan, csokis masszázsolaj és csokis sör, amelyeket a webshopjukból online is meg lehet rendelni

Belépő: felnőtt: 8€   5-15 évews korig:6€

 

 

 Honlap:www.musee-du-chocolat.com

 

 

 

 

7. Prága

Ebben a múzeumban is,mint ahogy szerte a többiben ,a kakóbab termesztéstől a csokoládé gyártásáig,a csokoládé készités fortélyait sajátithatjuk el, képekkel illusztrálva illetve maga egy műhely megtekintésével.

nyitvatartás: minden nap:10:00-19:00 belépő: felnőtt- 140 Czk, gyermek: 25-90 Czk

 Honlap: http://www.choco-story-praha.cz/en/museum/

 

 

 

 

 

 

 

 

8.Budapest

a 16.kerülteben, a Bekecs utcában áll ez az egykoron nagyon lepusztult épület. Nagyon sok pénzbe került az épület renoválása..A tulajdonos húsz éve gyűjti a csokoládéval kapcsolatos emléktárgyakat, eleinte inkább csak hobbiként, később már tudatosan, megalapozva a Csokoládé Múzeumi Kiállítás anyagát. A gyűjteményben igazi ritkaságok, érdekességek láthatók, a csokoládé kereskedelem kezdetétől, a közelmúlt míves dobozai, csomagolásai mellett.  

A látogatókat a látnivalók között elvezetik az ízek világába is, többféle csokoládé, forró csokoládé, drazsé kóstolásával. Mindenki „csokoládé gyártók” lesz egy kis időre, hiszen elkészíthetjük saját csokoládéjukat, melyet díszdobozban haza is vihetünk. Egy közel muzeális korú film vetítésével megismerhetjük a csokoládé történetét, amit élő beszélgetéssel egészítünk ki, ahol az érdeklődők választ kaphatnak a kérdéseikre.A csokitúra úgy kezdődik,hogy minden látogató felszúr saslikpálcikára egy marcipán, vagy csokoládé golyót, amit aztán a csokoládé szökőkútból bugyogó csokoládéba márt, és elfogyaszt.A tárlatvezetés során említett világhírű csokoládék és pralinék között választhatunk illetve tetszés szerint megvásárolhatjuk őket.

belépőjegyet lehet rendleni a jegy.hu -n 1900 ft os áron vagy a honlapon lévő kapcsolat cimszónál felsorolt szervezőknél.

Honlap: www.csokolade-muzeum.hu 

 

2 komment

Címkék: budapest prága bécs kirándulás brüsszel köln zürich csokimúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr51682923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása