HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Róma- aeterna est

2009.12.13. 09:00 doki.zsuzsa

Róma az örök város, egy közel 58 milliós nemzet fővárosa, parlamentjének székhelye egész éven át turisták fő célpontja. Ősi városrészének szívében zárva terül el a világ legkisebb független állama, a Vatikán - a római katolikus egyház centruma és a pápa otthona.

 

Róma mediterrán éghajlatú, a tél hüvös, a tavasz és az ősz kellemesen meleg, nyári napokon nagy a hőség és a zsúfoltság.

Magyarországról (fapados légitársaságok közül) a Rome-Fiumicino reptérre  WizzAir-rel, átszállással a Rome-Ciampino reptérre Budapestről Bergamón és Trevisón keresztül a WizzAir és a Ryanair járatok összehangolásával juthatunk el.

Fiumicino: Róma legnagyobb reptere, hivatalos neve: Leonardo da Vinci di Fiumicino (www.adr.it

20 percenként indulnak vonatok a FCO reptérről Róma központjába.A Leonardo Expressre 11€-ba kerül egy jegy fejenként. Az ottani HÉV - FM1 vonat -  Tiburtina állomásra visz. (5,50€/fő)

A Cotral buszok 4,50€-ért szállítják az utasokat a Termini főpályaudvarra. A hivatalos taxik 90-100€ körül visznek be a belvárosig (a szállónkig), több személy esetén ez a leggyorsabb és a legkevésbé drága módja a városközpont megközelitésének.

Ciampino: fapados és charter járatok használják leginkább a várostól 15 km-re délkeleti irányban lévő repteret. Közvetlen vonatjáratok nincsenek a reptér és Róma között,de buszok járnak a reptér és a Ciampino vasútállomás (1€), a reptér és az Anagina metromegálló közt, ahonnan az A metrovonal indul. (1,20€). Ezzel eljuthatunk a Termini metromegállóig, ahol az A és a B metrovonalak találkoznak. Indul közvetlen (Cotral) busz a Termini főpályaudvarig, 5€ a menetjegy ára. Terravision buszokkal is eljuthatunk Rómába, fejenként 8€-ért,a neten vásárolt jegyek - jelenleg - 6€-ba kerülnek koponyánként. A taxi CIA és a belváros között 45-50€-ba kerül.

Autót bérelni a városközpont bejárásához nem tanácsos, mivel a sofőrök borzasztóak, örök problémát jelent a városban az autótolvajok jelenléte, a rengeteg gépkocsifeltörés. De a reptereken megtalálhatóak a nagyobb autókölcsönzők irodái. (Avis,Europcar, Hertz)

Helyi közlekedés: Róma kitűnő és olcsó tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. Gyalog is egyszerű közlekedni, azért nem árt ha előre megtervezzük az utunkat, ha nem akarunk a városban össze-vissza bolyongani, bár sokaknak ez szerez örömet.A  buszjáratok térképét a fő metroállomásokon és az információs irodákban beszerezhetjük.

Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal), 6 villamosvonal, metro, trolibuszok. Éjjel 00:30 és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek. Ha időnk engedi, érdemes kihasználni a (tömeg)közlekedés adta lahetőségeket és kivonatozni a tengerpartra Ostiába, vagy Tivoliba.

A városnak csupán két metróvonala van, az A és B vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. Az A és B metróvonal a Termininél keresztezi egymást, ha elkészül végig a C vonal, arról is lesznek átszállási pontok mindkét másik földalatti vonalra.

Egyforma jegy érvényes minden tömegközlekedési eszközre a városon belül. Az egyszeri utazásra szóló jegy (BIT- 1€)  számtalan átszállásra jogosít az érvényesitéstől számított 75 percen belül. A BIG jegy (napijegy) minden járműre érvényes,ára 4€. A BTI (3 napos jegy) 11€, a CIS (heti jegy) 16€. A jegyeket felszállás előtt kell megvenni, a fő buszpályaudvarokon, metromegállókban, automatákból vagy trafikokban. Az első használatkor kell érvényesíteni a jegyet.

Számos buszt üzemeltet az ATAC cég (www.atac.roma.it), melyek reggel 05:30tól éjfélig közlekednek. A leghasznosabbak: a városnéző 110-es, 116 és 117-es buszok,melyek számos ókori látványossághoz és modern bevásárlóközpontokhoz visznek el, a 64-es busz a Terminiről a Vatikánig szállítja az utasokat, az 590-es busz követi az A metro vonalát (Vatikántól a Terminin át Cinecittáig közlekedik). A metro szerelvényei vasárnaptól-péntekig 05:30-23:30, szombaton 00:30-ig közlekednek.

 

Kerékpárt vagy robogót is bérelhetünk, a középkori Róma keskeny utcáin igen előnyösek, bár a macskaköves terep kissé rázós lehet. A két legjelentősebb biciklikölcsönző a Scooter Rent és a Topbike Rent. Az előző a Termini pályaudvar mellett a Piazza dei Cinquecento-n,  utóbbi a Santa Maria Maggiore Basilica hátamögött található.

A Scooter az olcsóbb kölcsönző , náluk a bicikli : 4€/óra,10€/nap ,19€/2 nap, 24€/3 nap, az 50 cm3 (125 cm3) motor:  8€(13€)/óra, 35€(42€)/ 9-19h között, 37€(47€)/nap,25€(30€)/ éjszaka 19:00-09:30 között.

Szállás: nem könnyű jó minőségű, olcsó szállást találni. A főszezon közel 8 hónapon át tart, a szobákra mindig nagy a kereslet. Ezért fontos, hogy jó előre foglaljunk. 

A legnépszerűbb szállások a Piazza di Spagna és a Termini állomás környékén vannak. Ha valami kevésbé költségeset keresünk, akkor a Colosseum környéke vagy a Termini északi oldala jöhet szóba. Igaz, innen kicsit többet kell utazni a városközpontig, de kárpótolnak az alacsony árak.

Rengeteg hostel található a városban, alacsony áraik igazán kecsegtetőek. 8,90€/ágy/éj-nél kezdődik a többágyas szobákban egy éjszaka, de többnyire ebben az árban egy olasz reggeli lehetősége is benne foglaltaik. A hosteles szállások foglalásánál figyelnünk kell arra is, hogy van e korhatár feltüntetve. Az egyik legkeresettebb (és legolcsóbb) Hostel a Freestyle, 8,90€ egy éjszaka a 11 ágyas mix-szobában, de az árban nemcsak a reggeli, hanem egy "pasta" ebéd is benne foglaltatik, viszont itt csak 18-35 éves korig lehet foglalni. A másik keresett Hostel az Eden Rome, ahol már 10€-ért eltölthetünk egy 6 ágyas lány- vagy mix-szobában egy éjszakát. Itt nincs korhatás megkötés. Mindkét Hostel a termini pályaudvarnál található.

Étkezés: a város nyújtotta örömök egyike.  Számtalan hely létezik a gyorséttermektől és a pizzériáktól az ízléses trattoriákig és a fényűző éttermekig. A legtöbb étterem hetente egyszer zárva van - többnyire hétfőn. Az anyagilag kevésbé eleresztett (low cost) utazóknak a szeletre árult pizzák kínálnak olcsóbb étkezési lehetőséget. A legtöbb étterem menüje a bejáratnál megtalálható, érdemes átböngészni a kínálatot és az árakat, hogy a számla ne okozzon meglepetést.

Nyitvatartások: az élelmiszerboltok és a piacok reggel fél nyolc körül nyitnak, 12:30-tól 16:00-ig ebédszünet, aztán újra kinyitnak, általában este 19:00-ig, 20:00-ig. Többségében a múzeumok keddtől-szombatig 9:00-19:00 között, vasárnap 09:00-13:00 között vannak nyitva. Az éttermek rendszerint dél körül nyitnak, 15:30-kor zárnak, vacsorához 19:00 körül kinyitnak és egészen 23:00-ig vagy éjfélig nyitvatartanak.

A tolvajlás Róma fő hátránya. Számos zsebtolvaj működik a turistaövezetekben, a zsúfolt vonatokon, buszokon. Hasznos a pénztárcát pénztartó övben hordani. A holmijainkat mindig tartsuk szem előtt, a fényképezőgépünket, kamerát, táskánkat akasszuk a nyakunkba és mindig legyünk résen. Érdemes egy fénymásolatot készíteni az útlevelünkről és azt magunkkal hordani, az eredetit pedig a szálláson biztonságba helyezni. Ha kirabolnak, azonnal jelentenünk kell az esetet a legközelebbi polizian vagy hívjuk fel a 113-as számot, de arra fel kell készülnünk hogy általában kevesen beszélnek angolul.

Ha pedig az útlevelünk és egyéb papirunk veszett el, akkor keressük fel a nagykövetséget: Magyar Nagykövetség
Via dei Villini 12-16. 00161 Roma
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kovács István
Tel: (39) 06-442 30 598, 06-440 20 32
Mobil: 348-800-81-59
Fax: 06440-3270

 

végül pedig az hogy mit nézzünk meg mindenféleképpen(lehetőleg ingyen) a városban. Megpróbálom egyes környékeken található nevezetességeket megemliteni, ha valamit kihagyok, írjátok meg és beleszerkesztem!

Minden hónap utolsó vasárnapján (hacsak nem ünnepnap) a múzeumok többsége ingyenesen látogatható.Tanácsos a jegyeket 1 órával nyitás előtt megvenni,mivel a turisták zöme és fél Róma hasonló szándékkal bír.Minden évben késő ősszel a Settima dei Musei Italiani keretein belül számos olasz múzeumba ingyen megtekinthető.

1. Vatikánváros

 A Vatikánváros állandó lakossága 1000 főnél is kevesebb,de az átmenetileg itt tartózkodó egyházi személyzet jelentős. A Vatikánnak saját vasútállomása, rádiója, könyvkiadója,postaszolgálata van,de a bevételei csak az idegenforgalomból származnak.A pápának nincs saját katonai kísérete,az olasz hadsereg látja el ezt a feladatot.A kertek kivételével a Vatikánváros 42 hektárjának fele nem látogatható. A maradék magába foglalja a Vatikáni palotát, a Vatikánmúzeumot és a Szt. Péter Bazilikát. A kereszténység legnagyobb székesegyháza a Szent Péter Bazilika.A kupola tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a tére és egész Rómára. A Bazilika fő látványosságai közé tartozik Michelangelo Piétája védőüveg mögött, a főoltár- ahol csak a pápa celebrálhat misét,a Michelangelo által tervezett és csak a halála után elkészült kupola, illetve az altemplomban lévő Szt. Péter sírja.

A Bazilikába a belépés INGYENES, a kupolatúra 10€, ha valaki liften megy fel a kupolába 5€,ha pedig a lépcsőn,akkor 4€. A 15 éven aluli gyermekeknek a belépés mindenhová ingyenes.A Bazilika nyitva: főszezonban: 9-18ig, októbertől-februárig:9-17ig

Vatikáni kertek:Ha más perspektivából is szeretnénk látni a Vatikánt,érdemes részt venni a hétfőtől szombatig (szerdán nincs) induló csoportos idegenvezetéseken a kertekben. A 9€-s jegyet a nagy érdeklődésre való tekintettel 2-3 nappal a tervezett túra előtt kell megvennünk. A túrák 10 órától indulnak és 2 órásak.

Vatikáni Múzeum és a Sixtusi Kápolna:6 éves kor alatt ingyenes, 6-14 év: 8€, 14 év fölött 12€ nyitva: nov- febr: H-Szo:08:45- 12:45 márc-okt H-P 08:45-15:20  V 08:45 - 12:45

És ami a legfontosabb:Olaszország templomaiba, a Vatikánvárosba (a kertekbe és a múzeumokba is) csak a megfeleő öltözetben lehet belépni. Miniszoknyát,rövidnadrágot,trikót viselő embereket nem engednek be a biztonságiak!!!!

 

 

 

 

2. A Pantheon és a Piazza Navona

A Pantheon Róma egyik legkülönlegesebb épülete. A kör alakú,kazettáskupolájú pompás épület 43,3 méter magas és ugyanilyen széles,keresztmetszete egy teljes kört alkot. A kupola közepén egy közel 9 méter átmérőjű környílást hagytak szabadon. A nyári napfény ezen keresztül beáradva világitja meg a sokszínű márványpadlózatot (ősszel és télen meg agyonázik) A belépés ingyenes!

A Pantheontól délre a Piazza  della Minerva térre érkezünk,ahol egy gyönyörű márványelefánt hátán álló obeliszk található,tőle jobbra pedig a mérhetetlen jelentőségű Santa Maria sopra Minerva templom. Kivülről elég sivárnak tűnik,de belül gyönyörű.

 Vegyük majd szemügyre a csillagokban bővelkedő kék mennyezetet és az oldalablakokon beszűrődő fénysugarak játékát a márványpadlón. A templomba a belépés ingyenes, nyitvatartás: minden nap 08:00-19:00 között

a Piazza Navona a rómaiak és a turisták körében egyaránt népszerű,a szokatlan formájú tér és környéke bővelkedik szabadtéri kávézókban, éttermekben és érdekes látnivalókban.

2 komment

Címkék: cia ryanair róma wizzair low cost fco

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr11587676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pier11 2010.04.18. 23:10:12

Bocsi, de van egy pár hibás infó az írásodban!
A Fiumicino reptérről a hivatalos taxik 40-50 euróért mennek be a városba, ha Te 90-100-at fizettél nagyon átvertek.
A Settima Della Cultura pedig nem késő ősszel, hanem most tavasszal van, általában április végén.
Azért tetszett a leírás!

portis · http://www.online-szallas.com 2013.08.15. 22:42:26

Nagyon jó összeállítás Rómáról, nem ilyen bőséges de talán szintén hasznos tudnivalók: <a href="http://www.online-szallas.com/roma/roma_kozlekedes.html">Róma Közlekedése</a>
süti beállítások módosítása