HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Londoni csoportos túra-2010.03- 1.rész

2010.03.26. 17:50 doki.zsuzsa

Október elején felvetődött bennem,hogy úgyis megyek márciusban Londonba, valószínűsitettem,hogy a lányomat is viszem magammal- akkor miért ne mehetnénk többen? Felvetettem a szülők körében,hogy ha esetleg valamelyik gyermek és/vagy szülő kijönne pár napra Londonba,csatlakozhat nyugodtan.Előzetes kalkulálás után az összeg olyan 110Ł és 40-50€-ra jött ki. Összesen négy fiatal jelentkezett- ők a történet szereplői:

Dalma,Martina,Timi,Eszter és Enikő.

Néztem a wizzair és az easyjet légitársaságok Budapestről induló járatainak jegyárait, már akkor is horribilis áron voltak mindkét társaságnál a jegyek- hát igen, London mindenki számára csodás uticél,és ezt a légitársaságok is nagyon jól tudják.

Vártam a Ryanair légitársaság karácsonyi akcióját,majd az újévit...így tovább...csak nem akartak megérkezni a jóárosított jegyek. Majd február elején nem vártam tovább,mivel megígértem a gyerekeknek hogy megyünk Londonba-így befoglaltam pozsonyi indulással Düsseldorf -Weeze-n keresztül Londonba 5€-ért/fő/szektoronként.Vagyis: 20€ volt a repjegy.

Most már volt fix időpontunk,tehát nem volt más hátra,mint a szállást lefoglalni. Több szállót is megnéztem (net-en), főleg azokkal kezdtem,ahol az elmúlt 10 év során többször is megfordultam. A kritérium az volt,hogy legyen reggeli,és lehetőleg -ha két részre oszlik is a csapat- de senki idegen ne legyen a szobánkban. Magyarul, ne egy 12-18-as dormitoriumba kapjunk elszállásolást. Végülis a jól bevállt Torquay Hostelnél maradtam, ahol le is foglaltam februárban az ottartozkodásom alatt a 2 háromágyas szobát 4 éjszakára fejenként 14,50Ł-ért. Majd három nappal az indulásunk előtt felhivtam a szállót,hogy megbizonyosodjam a foglalásunkról és bankkártyáról kifizessem a fennmaradó 298Ł-ot ,erre a szálló menedzsere közölte,hogy sajnálatos hiba történt a foglalásoknál-februárban egy éppen akkor kezdő lánynál foglaltam és árban sem annyit kért a zuhanyzós triple szobáért,amennyi a valóságos ára (18Ł/fő)-és hát nem is férünk el két szobában,hanem két embernek hatágyasban kellene aludnia-idegenek között. Mélységesen elnézést kértek ,de ez volt a valós helyzet. Viszont ilyen opciókkal nem kértem a szobát-töröltem a foglalást- még jó hogy visszautalták egy hét múlva a 10% depositnak megfelelő 35Ł-ot. Nem volt mit tenni,új szállás után kellett néznem- amit nehezitett az időpont közelsége. Valami isteni segítséggel találtam szállást ebben az árkategóriában,bár kicsit féltem,mert még nem voltam a Pay&Sleep szállóban- és vonattal lehet csak megközeliteni- amitől kicsit tartottam-de végülis alaptalannak bizonyult a kétkedésem.

Azután annak a megszervezésére került sor: hogyan fogunk kijutni minél gyorsabban és olcsóbban Pozsony repterére. Miskolcról ez nem is olyan egyszerű,de a fiatalok minden bizonnyal bírni fogják a hosszú utazást-gondoltam én kis naív-. Végülis Miskolc-Kassa-Pozsony útvonalra jött ki a legjobb ár. Napi rendszerességgel ment a levelezés a szlovák vasúttársasággal (szigorúan szlovákul),mert előre tudni szerettem volna,hogy van e lehetőség valamilyen kedvezményes jegy vásárlására. Tudni szerettem volna, vásárolhatunk-e magyar diákigazolvánnyal diákjegyet Szlovákiában? Mennyi a felső korhatára a gyerekjegynek?... ilyen információkra kerestem a választ. Hatan voltunk, 4  15 éves kislány, Eszter - a lányom-akkor még az utazás időpontjában 14 éves volt és én mint a csapat egyetlen felnőtt tagja. Meg is kaptuk az infót,hogy jogosultak vagyunk csoportos kedvezményre- ami 76,15€/6 fő/irányt jelent. Kassára pedig a menettérti jegy 15 éven alulinak 3€,a többieknek 6€ Miskolcról.

Március idusán este 8 körül gyülekeztünk a Miskolc Tiszai-pályaudvaron. Elkezdődött az "ismerkedés" a gyerekek és közöttem. A szülők kicsit tartottak az utazástól,de ez teljesen érthető volt,hiszen Eszteren kivül még senki nem repült,mint utóbb kiderült. Hát, akkor éppen ideje elkezdeni- és  egy négyszektoros repülés tökéletes kezdés ! :-)

20:34kor elindultunk hát Kassa felé a Hernád IC-vel.Kis késéssel érkeztünk Hidasnémeti állomásra,majd onnan robogtunk tovább Kassára. Az állomás elég kihalt volt,alig pár ember lézengett. A legnagyobb hercehurca a jegyek megvásárlásával volt,mivel a pénztáros hölgyek-belépésünk pillanatában -magyarul beszélgettek,de aztán olyan hirtelen elfelejtették a magyart,mint Győzike az Anyám tyúkját. Az angol sem ment nekik jobban,így kénytelen voltam elővenni régi középiskolai szlovák szakos kollégiumi szobatársaktól tanult néhány mondatot,és így sikerült is kicsikarnom a pénztárosoktól a vonatjegyet. Várakozás közben Eszter megéhezett és a büfé felé vette az irányt, ahol meglátta a hirdetést,hogy Amerikai Hot-dogot lehet kapni mindösszesen 0,50€-ért. Mondtam neki,hogy szerintem ez nagyon kevés, nem tudom miből van az a hot-dog. Jó magyar szokás szerint elkezdtünk kételkedni. Mindenesetre Eszter megvette a hot-dogot,ami külsőre nem különbözött a nálunk kapható hot-dog-tól. A többi lány megvárta mig Eszter megeszi,megvárták a hatásidőt, aztán Timi,Martina és Enikő úgy döntött ők is megpróbálnak lenyomni egyet. A vacsi után nem  volt más hátra,csak az hogy elfoglaljuk a fülkénket a vonaton és indultunk is Pozsonyba. Rutinos utazóként tudtam,hogy nem lesz elég hatunknak egy fülke,mivel 7 órás vonat út várt ránk-mindenki szeretne majd aludni és kényelmesen eldőlni, de a lányok váltig állították:kibírják az utat és együtt akarnak maradni. Eleinte ment az ökörködés, egymás fényképezgetése,de aztán egyre csak szaladt az idő és jött elő a fáradság. A lányok dőltek jobbra-balra,sehogyan sem fértünk el a hatszemélyes fülkében -hatan.

 ez volt a ez legtökéletesebb póz - és egyben a legkényelmetlenebb is-szerintem.

a legjobban az zavart minket,hogy mihelyt elszunditottunk volna,benyitott a kalauz - eleinte bezártuk az ajtót,elfüggönyöztük magunkat-de ez csak Magyarországon válik be, a kalauzok kegyetlenül kinyitják kivülről az ajtót. Kicsit fáradtan "ébredtünk" fél hat felé,amikor is már látszottak Pozsony város fényei, az Új-Híd, a Vár,a Duna. Míg megvettem az automatákból a jegyeket a helyi közlekedésre (0,70€/fő) a lányokat gyorsan megtalálta egy hajléktalannak látszó egyén,aki -a többi szlovákkal ellentétben- tökéletes magyarsággal adta elő a szívhez szóló történetét: miképpen rúgták ki állásából és maradt hajléktalan csoró,aki szeretne minél hamarabb hazajutni. Azt hogy hová haza és hogy mennyi segítséget vár tőlünk már nem vártuk meg,mert mondtam a lányoknak,hogy irány a 61-es busz megállója. A busz 5 perc múlva meg is érkezett,felszálltunk rá-érvényesitettük a jegyeket és "száguldottunk" a zöld konzervdobozzal BTS-re,vagyis a pozsonyi reptérre.Végülis tényleg száguldás volt,mivel a reggeli órának köszönhetően nem volt nagy forgalom az utakon, mindösszesen 17 perc kellett a vasútállomás és a reptér közötti út megtételéhez. Nagyon kevesen voltak a reggeli órákban a reptéren,de mi ezt csöppet sem bántuk,mivel ha a reptéren kevesen vannak,akkor a gépen is alig leszünk. Gyors öltözködés,pakolászás,evészet-ivászat kezdődött,majd a lányok elfoglalták az illemhelyet. Szépen kisminkelve,kivasalt frizurákkal jöttek elő. Nem tudom kinek mi maradhatott ki a bőröndjéből,de a hajvasalónak és a sminkkészletnek tuti helye van egy fiatal kiscsaj táskájában. Kiosztottam a lányoknak a repülőjegyeiket, átbogarásztuk a táskájukat, egyik helyről pakoltunk a másikba,de végülis készen lettünk negyed 8ra,igy elindultunk a biztonsági kapuk felé. Ami számomra még érdekes volt az az ,hogy Timinek,Martinának és Dalmának egyforma rózsaszinű böröndje volt,s korábban a lányok meg is jegyezték,hogy majorette -csoportnak látszunk.  :-)

A biztonsági ellenőrzésen hamar átjutott mindenki,Eszternek sípolt be a nyaklánca,de szigorú motozás nem volt. A boardingos kapu előtt (7 Gate-ről indultunk) egy fiatal srác volt megbízva azzal,hogy mindenkinek ellenőrizze a csomagjának méretét illetve azt,hogy valaki nem próbál-e meg felcsempészni egy-két kistáskát a kézipoggyásza mellett. Nekem ez is sikerült,mármint az hogy átcsempésztem egy kisméretű válltáskát,amiben a gyógyszerek és a folyadék volt.

Kisvártatva megérkezett a gépünk, az elsőbbségi beszállókártyával rendelkezők mehettek fel elsőként a gépre- aztán a szemfülesebbjei,mint Eszter,aki a gép hátsó lépcsőjéhez szaladt és igy sikerült két sor széket lefoglalnia.Igy egymás közelében lehettünk egész utunk alatt. Miután még a várakozás ideje alatt Timi és Dalma bevette a rosszullét elleni gyógyszert, gondoltam ki fogják bírni az utat. Hát nem igy történt. Röviddel a landolásunk előtt Dalma rosszul lett és zacskó hiján a földön landolt a reggelije. Rögtön mellette termett Frederico nevezetű steward,aki Dalma segitségére sietett és feltakarította a piszkot. A landolásunk nagyon szépre sikeredett, gyönyörűen ,puhán érkeztünk a bitumenre- hála M.Phillip kapitánynak. Mi sem volt természetesebb,hogy előre küldtük Dalmát,hogy ő szálljon ki a gépből elsőként, szüksége volt a levegőre. Így Eszter a saját sporttáskájával és Dalma rózsaszín bőröndjével lelavirozott a gépről és mi is követtük őket. 35 perccel korábban érkezett a gép és egyébként is volt két óránk a londoni gép indulásáig, így mindenkinek szabad programja volt. A lányok kerestek egy zugot,Enikő és Dalma kimentek levegőzni,majd kajáltunk,aklimatizálódtunk, bőröndök súly és méretezése után elindultunk 11:30 körül a biztonsági kapu felé,hogy végre eljussunk Londonba. A biztonsági ellenőrzés során semmi gond nem volt- senkinek smemi nem sípolt be,a gyógyszerek bevétele után ismételten az elsők között szálltunk fel a gépre-és elfoglaltuk a szokásos 28 DEF,29DEF és 30 DEF sorokat. A gépen egyébként nem voltak sokan,igy tudtunk kettesével is ülni- persze kényelmesebb volt,mint ha nyomorogtunk volna. Timi rögtön elaludt,talán még a felszállást sem várta meg. A gyógyszernek köszönhetően Dalmánál is minden rendben volt,bár a leszállás annyira rosszul sikerült,hogy mindannyiunknak -majdnem- gondja akadt.

Elég felhős-szeles volt az idő- landoláskor a gépet dobálta jobbra-balra a szél,elég gyomorforgató volt. Dalma volt az első aki kiszállt a gépből,s Enikő jókislány módjára levitte Dalma bőröndjét is a gépről. Végre Londonban voltunk (illetve a közelében).

 

földetérés London-Stansteden

11 komment

Címkék: london kirándulás ryanair weeze stansted

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr151871099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2010.04.02. 21:39:11

A 7 órás vonatozás egy kicsit bemart :)

doki.zsuzsa 2010.04.03. 08:40:59

ha Budapest felé mész, akkor sem kevesebb
max még a Keletiben ki tudja mennyit kell várni Pozsony felé a csatlakozásra

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2010.04.03. 21:54:51

@doki.zsuzsa:
Nem is vitatom a megoldást. Csak a 7 óra vonatozás tűnt kilátástalanul hosszúnak a repülésekhez képest :)

doki.zsuzsa 2010.04.04. 08:10:32

@olvasóink írták: viszont a költségek sokkal kevesebbre jöttek ki, csak a repjegy 16 ezer ft/fö spórolást jelentett. neked nem kell magyaráznom hogy inkább 7 orát vonatozik az ember-ami egyébként is ennyi lett volna,ha Budapesten keresztül megyünk- mint hogy kiadjon 4szeres pénzt a repjegyre

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2010.04.04. 12:31:08

@doki.zsuzsa:
hát, már aki.
Azon kicsit csodálkozom, hogy egy olyan ember, aki párezer forint spórolásért vállal bármilyen tortúrát, londoni szállásoknál drágát és szart választ, amikor van olcsó és jó is: pl. Travelodge, Express Holiday Inn, Premier inn, stb. 20-50 font/3 fő elég gyakran talán az Expressben 52 volt nekem a legolcsóbb, de abban reggeli is van

TappMancs 2010.04.06. 00:28:32

Milyen gyógyszert kajcsiztak rosszullét ellen?
Mennyre gyakori eset ez, hogy kiadja az ember a reggelit repüléskor? (Ha minden igaz, két hét múlva repülök életemben először és aggódok kicsit...)

doki.zsuzsa 2010.04.07. 08:27:30

@pöcsköszörű: nézd, egyénenként 16 ezer ft sporolás csak a repjegyen...
hatszor 16 ezer az már jo kis summa
én nem nagyon szoktam drága szállásokban aludni Londonban,ha csak nem céges út- de a Play&Sleep-et kifejezetten élveztük- és drágának egyáltalán nem volt mondhato

doki.zsuzsa 2010.04.07. 08:31:03

@TappMancs: ne aggodj ha nem vagy szédülös!
nekem a gyomrom mindig mindent megérez- lassan 1000 felszállás igazán rutinossá tehetett volna,de vannak esetek,amikor meghallom a cpt nevét és imádkozom,hogy most minden rendben legyen :)
egyébként a sima B6 a legjobb !!!!! nem a magne B6,nem a daedalon,,a sima B6..

nem kell parázni a repüléstöl, nagyon klassz dolog! ha elötte parázol tuti gond lesz- álvezd a felszállást,az utat-lehetöleg ablak mellett- és semmi bajod nem lesz :)

TappMancs 2010.04.08. 08:26:24

A B6 az síma vitamin úgy látom.
Elég szédülős vagyok, vidámparki forgókat nem birom.
Tanácsos reggelizni picit vagy inkább a full üres gyomor a jobb? Csak mert ha túl éhes az ember, attól már önmagában hányingere van, viszont ha eszik, van mit kitermelni.

doki.zsuzsa 2010.04.09. 18:25:41

@TappMancs: mindenféleképpen enni kell ,mert
1.az üres gyomorbol is feljöhet a sav
2. ha üres a gyomrod rosszabb és gyorsav a savtermelés
3.mindig kell enni valamit!!!!
süti beállítások módosítása