HTML

utazas-koncertek-zene és megint csak utazás

Ebben a blogban utiélményeket olvashatsz. Különböző városokról tudhatsz meg bővebb információt. Hová érdemes menni, milyen tömegközlekedést éri meg használni? Mi mennyibe kerül? Melyik múzeumba juthatsz be olcsón vagy a sort kikerülve? A világ 1000 csodáinak történetéről ,keletkezéseiről,hozzájuk fűződő mondákról olvashatsz írásokat.Esetleg egy-egy nagyon jó koncertről írok majd vagy a mindennapokról... Persze mindenkitől kérek egy kis türelmet, mert egyelőre egyedül szerkesztem a blogot- és elég sok időbe telik egy-egy poszt megírása.

Friss topikok

www.lokoszt.blog.hu

Reptér melletti városok 2. - Bergamo

2009.12.11. 09:00 doki.zsuzsa

Bergamo és tartományát jogosan tartjuk a művészeti-, a természeti- és a kultúrális kincsek ékszerdobozának. Bergamoban és a környéken lakó emberek elénk tárják a fontos történelmi és művészeti események rendkívüli szépségű emlékműveit és művészeti tárgyait. Bergamo egy olaszországi kisváros Lombardiában, Milánótól 45 km-re. A város lakossága kb 117 ezer fő.  A város repülőtere a  központtól 5 km-re délkeletre található Bergamo Orio al Serio. Budapestről jelenleg a WizzAir közreműködésével juthatunk el.

 A repülőtérről nagyon könnyű eljutni a városba:
- autóval: az A4-es Milánó-Velence autóúton a Bergamo kijáratnál,
- busszal: az 1 C jelzésű autóbusszal,ami az érkezési oldal elől indul. A napijegy ára 3,50€ (2008)
*a busz előbb bemegy a vasútállomásra,majd onnan megy fel a Citta Altához- ez a végállomás-bővebb info az ancsi_milan BGY-ről írt publikációjában)

A város két főbb részből áll: a "cittá alta"-ból (felsőváros) és a "cittá bassa"-ból (alsóváros). Az előbbi városrész a régi város, itt van a legtöbb nevezetesség, az utóbbi meg a modern 20. században épült város. A citta alta-t kis erősségekkel ellátott falak környékezik; a két város között lehet felvonóval és gyalogosan is közlekedni. ( A siklóra is jó a napijegy! )

A felsővárosi rész lélegzetelállítóan szép. Mindenhol szépen karbantartott épületek, a modern kor építészei elkerülték ezt a részt - hála Istennek. A felsővárosból remek panoráma kilátás nyílik a környező településekre. A felsőváros pici utcáin bolyongva kis üzletekre lelhetünk, sajtárustól kezdve a pizzásokon át az ajándéküzletekig, mindenféle bolt megtalálható, ahol el lehet költeni a pénzünket.

Innen még feljebb lehet jutni a San Vigilliora, az Alexandro kapunál található másik siklóval, vagy egy jó sok lépcsőből álló túra megtételével. Itt van egy kastély és egy botanikus kert. A kert végéből csodálatos kilátás nyílik az Alpok hegyvonulatára.

A citta alta főbb nevezetességei:

Piazza Vechia - Öreg Tér 

Palazzo della Ragione (templom)

Basilica di Santa Maria Maggiore  (a dóm)

Capella Colleoni (Calleoni kápolna)

La Rocca –az Erőd

A cittá alta még 3 múzeumnak ad otthont: a Museo Civico Archeologico (Régészeti múzeum-free), Museo di Scienze Naturale Enrico Caffi (Enrico Caffi természettudományi múzeum-free) és az 1797-ben e városban született Donizetti emlékmúzeuma.

Cittá bassa  - Bergamo modern központja, ami a 20. században épült. Itt található a Pinacoteca dell'Academia Carrara (Carrara akadémia festészeti múzeuma) és a Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea (Modern és kortárs művészet galériája).

Bergamo ipar és kereskedelem tekintetében is  előkelő  helyet foglal el az olasz városok közt; virágzó a selyem-, posztó- és kalap ipara, ezenkivül vasmű árukat és papírt is készítenek a városban. Bergamo  egyben püspöki székhely is. Tudományos és művészeti intézetei: 1 festő- és szobrászakadémia, 5 múzeum, 1 városi könyvtár, több középiskola, azonkívül számos jótékonysági  intézettel is büszkélkedhet.

Szállás:elég sok szálló között választhatunk, az árak viszont kicsit magasak

Hostelben 20€/fő/éj-től, Bed&Breakfast Hostelekben 25€/fő/éj-től kezdődnek az árak. Vannak magánszállások is, amit én ajánlani tudnék (tapasztalat alapján) az I Ghiri magánszállás a Citta Alta városrész csodás panorámájában. 40-55 €/szoba + reggeli és ha kérjük, elenyésző összegért ki is jönnek a háziak a reptérre elénk. Ez főleg akkor szuper, ha nagyon későn ér a repülőnk Bergamoba, vagy nagyon korán kell elindulnunk Bergamóból.

Szólj hozzá!

Címkék: ryanair wizzair bergamo low cost bgy

A bejegyzés trackback címe:

https://varosok.blog.hu/api/trackback/id/tr141587677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása